Spannmåls produkter





Vetemjöl 1; fint 2; mellan 3; grovt

Jästbrödsmjöl

Havremjöl


Mannagryn

Havregryn

Kli 1; fint 2; grovt


Mjölet är rent från gifter, har inte besprutats eller gödslats med konstgödsel. Mjölet är malet i ekokvarnen i Svartå.

Kontakt: Kirsi Forsberg
telefon : 0503099563
e-mail : kirsi.forsberg@surfnet.fi
Södergård

Hemstöpta ljus 5 € / 2 st


söndag 6 november 2011

Annorlunda sädestorkar!

Det är ju så att när man har skördat är vattenhalten för hög i spannmålen och man måste få ner det ganska snabbt annars börjar det värma och komposteringen börjar och det vill man ju inte för då duger det inte till något.

Då vi ingen tork hade fick vi själva bygga oss en kall luftstork nere i garaget på en traktorvagn och en plåt plus en fläkt.Fungera ganska bra bara man kom ihåg att täcka ordentligt annars flög det omkring när det blev torrare. 

Här har transportern och första året rensa vi bort ogräs fröerna för hand,det var många oändliga timmar som for dit.Det här gjorde vi före torkandet,för annars skulle vi ha hamnat att torka ogräsfröerna med.
Ogräsfröet kärra vi till vildsvinen som gärna tog emot det. 

Nu i höstas skulle det torkas igen och vi hade ingen vagn ledig för tillfälle så den här gången byggde vi torken uppe i tröskhuset( bara tillfällig den här med) Vi fick det att fungera efter en hel del funderas så som det alltid ska vara.Hoppeligen har vi en permanent tork nästa år.

Fordonet att få säden från åkern är det samma men......

....sorteringen går med maskin i år ,ny för oss antik för andra,så i år har sorteringen gått så bra att allting är klart redan,fastän det var lite bråk att hitta rem till den då den gamla gick av,dom ville påstå att man slutat göra reservdelar till den för 50 år sen men slutet bra allting bra vi fann en rem som passa(och köpte så mycket att vi klarar oss följande 50 år).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar