Spannmåls produkter





Vetemjöl 1; fint 2; mellan 3; grovt

Jästbrödsmjöl

Havremjöl


Mannagryn

Havregryn

Kli 1; fint 2; grovt


Mjölet är rent från gifter, har inte besprutats eller gödslats med konstgödsel. Mjölet är malet i ekokvarnen i Svartå.

Kontakt: Kirsi Forsberg
telefon : 0503099563
e-mail : kirsi.forsberg@surfnet.fi
Södergård

Hemstöpta ljus 5 € / 2 st


lördag 31 mars 2012

Memma till påsk.

Nu när våren har kommit så här långt och påsken börjar närma sig gäller det att börja förbereda påskens godsaker och till det hör ju memman.Tänkte del ge ett recept på den här.Ta en rätt så stor kastrull sätt i 2 dl vatten och värm upp det tills det känns varmt men man kan än sätta handen  i det.Tillsätt sen 8dl rågmjöl och 3 dl malt lite och lite i gången under omrörning,låt det sen stå på spisen i värmen ca 3 h utan att det börjar koka rör om nu som då.Koka sen upp det snabbt 5-10 min.Tillsätt 1 tsk salt,1 dl sirap,1 msk pomerans skal.Häll det i en ugnsform eller näverrivor av tradition.Grädda minst 3 h,175 grader.Under dom 2 första timmarna rör om varje kvart timme.Kontrollera att den är genomgräddad för bästa resultat(annars blir den som den köpta).Ta ut och låt svalna ,memman smakar bäst efter att få vila några dagar övertäckt i svalt.Äts med socker och ovispad grädde förr åt man den med smetana och utan socker.Memman kom från Ryssland på 1700-talet,där åt man memman efter fastan för att vänja sig vid den sura rågbrödsdegen.1996 var man orolig här för att EU skulle tvinga Finland att lägga i tillsats ämnen men man fick fortsätta koka enligt gamla traditioner.En form av memma lär tillhöra det persiska nyårs bordet, vet inte om det är samma sort vi har här har aldrig smakat.Och till slut lycka till med koket,tar ganska länge men gott blir det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar